Unødvendig demonstrasjon?

I dag(12.02) demonstrerte tusenvis av muslimer mot trykkingen av de såkalte Muhammed-karikaturene i Oslo. Publiseringen av en karikatur som fremstiller profeten Muhammed som en gris på forsiden av Dagbladet har IGJEN satt sinnene i kok hos mange norske muslimer. Heldigvis gikk demonstrasjonen fredelig for seg. Jeg deltok ikke på demoen, jeg ville ikke være delaktig i å gi karikaturene mer oppmerkomhet og i større grad befeste bildet av den “sinte muslimske demonstranten” hos ikke-muslimer. Dessuten vil jeg nødig gi mediene mer krutt som de bruker til å provosere muslimer ytterligere.

La det være klart;muslimer har også ytringsfrihet og har rett til å uttrykke sine meninger i det offentlige rom så lenge det skjer innen lovens rammer. Det er likevel fristende å be muslimene som er så opphengt i å reagere på den minste lille ting,om å feie for sin egen dør. Det er viktigere at vi som muslimer reagerer på ugjerninger begått av medmuslimer, især i de tilfellene der de misbruker religionen. Et eksempel er diskriminering og trakkasering begått mot religiøse minoriteter i muslimske land,eller steining av kvinner som selv er ofre for voldtekt . Ved å reagere på meningsløse tegninger som ikke forestiller en verdens ting, tillegger man dem makt og oppmerksomhet de ikke fortjener. Tiden og energien kan man heller bruke på å bekjempe ukultur og religionstridige handlinger.

Eller kanskje bør muslimene konsentrere seg om å rette opp det skjeve bildet som tegnes av muslimer i den vestlige verden ved å bidra til heve kunnskapsnivået om deres religion blant ikke-muslimer. Det er urovekkende at halvparten av de spurte i en undersøkelse VG Nett har fått utført ikke har en anelse om hvem profeten Muhammed er. Det mest oppsiktsvekkende ved undersøkelsen er likevel at hele 27,8 prosent av de spurte trodde at Muhammed er muslimenes gud. Det er dette som bør oppta den hengivne muslimen, har vi ikke et ansvar for å fortelle vår nabo om hva vi egentlig tror på?

4 svar

 1. Applaus! :-)

  Dagbladet burde ikke trykket den, men jeg støtter deres rett til å gjøre det!
  Demonstrasjonen burde muligens ikke vært holdt, men jeg støtter deres rett til å gjøre det.

  Eller er jeg enig, de gir andre makt ved å fokusere på noe som de fleste anser som bagateller. Det finnes langt viktigere temaer å gå i tog for og langt viktigere temaer å diskutere…

  Bra skrevet! :-)

 2. Wonderful piece Ilham – well done :)
  Muhammed som Muslimers gud? Burde ha full granskning av RLE faget i norske skole

 3. Jeg kan forstå at man som troende finner det underlig at andre ikke forholder seg til gudene og profetene på samme måte som dem selv. Men slik er nå en gang livet.

  Er det så viktig å ha kjennskap til andres guder og profeter? Kjennskapen til disse, når man ellers ikke bryr seg om dem, blir vel i så fall bare for å ikke tråkke i salaten når man samhandler med mennesker med såre religiøse tær.

  Går det i så fall andre veien. Kan jeg som agnostiker forvente at troende ikke velsigner meg i tide og utide eller blir belemret med godhjertede forsøk på å få meg inn på den rette sti?

  Er det for mye forlangt at man respekterer at jeg ikke bryr meg om guder og profeter? Sistnevnte betyr ikke at jeg rakker ned på guder og profeter utad, bevisst for å såre.

  Men grunntanken min er at det religiøse for meg er ubegripelig og like troverdig som julenissen eller spøkelser. Er dette kan hende blasfemisk også?

  RLE-faget i norsk skole er ikke annet enn et forsøk på å tilfredsstille religiøse følelser hos mange. Det historiske av religionen kan like så godt puttes inn i historietimene og religionens påvirkning i dag kan puttes inn i samfunnsfagstimene. Så får heller de religiøse fikse egenopplæring av sine barn etter skoletid på det religiøse området.

  Finnes det guder er de nok kapable til å irettesette indivdet helt uten hjelp fra troende med ymse teorier om hva som er den rette tro eller ikke.

  Det kan bli litt slitsomt å skulle ta hensyn til alle andres religion når de selv ikke er villige til å ta hensyn.

Skriv et svar