Se til Obama?

Muslimske kvinner har i den siste tidens hijab-diskusjoner forsvart sin rett til å bære hijab i alle sammenhenger. Bestemst avviste de det rådende synet om hijaben som undertrykkende, og fastlo at de frivillig valgte hijaben for å tilfredstille sin Gud. Hese i stemmen, forsøkte de å overdøve sine meningsmotstandere. Lite hjalp det, med hijaben på hodet ble de automatisk stemplet som undertrykt, underkuede kvinnfolk hvis meninger ikke bør tillegges hvilken som helst vekt. Underlig nok lyttet man heller på hijab-motstandere som latterliggjorde kvinnenes argumenter ved å gjenta hvor undertykkende hijaben er og ved å anta at hijab mest trolig er påtvunget dem.

I en diskusjon om hijab-bruk i politiet som jeg deltok i, utfordret jeg de skeptiske tilhørerene å tenke på hvem det er opp til å avgjøre om hijaben er undertykkende. Skal det være såkalte feminster som har gjort det til sin livsoppgve å “frigjøre” stakkars muslimske kvinner eller kvinnen som bærer den?

Men nå har vi fått støtte fra presidenthold. Verdens mektigste mann, Barack Obamaforsvarte muslimske kvinners rett til å bruke hijab da han talte til Kairo i går.I sin tale fastslo Obama at frihet i demokratiske land også innebærer retten til å utøve ens religion. Talen var et spark under beltet for såkalte hijabmotstandere som har klart å gjennomsyre opinionen med sine falske argumenter. Man kan mene hva man vil om USA,men de skal ha ros for deres evne til å verne om religionsfrihet og bekyttelse av minoriterer. Dette kan muligens forklare muslimers veltilpasshet og suksess i USA.

I talen som ble fulgt av muslimer verden over, siterte Obama flere ganger fra Koranen. Hans forsonende stil sendte uten tvil ut positive,beroligende signaler til muslimer som etter 11/9 har blitt demonisert og diskriminert i Vesten. Kanskje bør politikere i Norge som ha en tendens til å stigmatisere muslimer, i dette tilfelle se til Obama?

Skriv et svar