Mens Norge plasker i sin lille andedam…

Dalia Mogahed is a senior analyst and executive director of the Gallup Center for Muslim Studies

Dalia Mogahed is a senior analyst and executive director of the Gallup Center for Muslim Studies

Etniske nordmenn er flinke til å gå i tog for kvinners rettigheter. De  roper høyt og lavt om stakkers undertrykte muslimske kvinner som trenger å bli frigjort og ikke minst vestliggjort. Det mange ikke forstår er at de indirekte eller direkte diskriminere muslimske kvinner nettop fordi de bruker hijab eller fordi de er muslimer. En del kvinner har opplevd å bli spyttet på eller sinte blikk på bussen etter hijab i politi debatten og Frps snikislamiserings innspill.

Det er synd at Norge, som så ofte ser opp til store broren USA, ikke kan lære fra ansettelsen av etniske minoriteter eller amerikanske muslimsk kvinner. President Obama har nettop ansatt senior forsker og executive director Dalia Mogahed som rådgiver. Hun skal gi presidenten råd om muslimhets i USA. En viktig stilling i et land med økt islamofobi og intoleranse – Har Norge noe  lære fra dette mon tro?

Mens Norge plasker i sin lille andedam og lurer om de skal tillate et lite stykketøy åvære en del av politiuniformen eller ikke, går resten av verden framover og kjemper for et mer inkluderende global samfunn.

9 svar

 1. Nå må du gi deg!

  At noen går i tog for kvinners rettigheter er da vel for pokker ikke det samme som å tråkke på rettighetene til de som bruker hijab!

  De færreste i Norge er imot at dere bruker hijab på privat basis, det er på uniformer vi ikke vil ha det. Og butikker som 7-11 må få lov å bestemme at de IKKE vil ha det, om det er kles koden deres.

  Javel, så finnes det noen nordmenn som utrykker sin misnøye med hijaben på en negativ måte, men det finnes jammen muslimer som utrykker sin misnøye på en relativt verre måte! Det er ikke dermed sagt at jeg tror alle muslimer er terroister eller selvmordsbombere?

  Dette minner om en vi-slenger-ut-masse-artikler-til-de-gir-seg-kampanje! Jeg tror faktisk dere må ta litt av skylden for at en del blir anti-muslim. Dere gir dere ikke på noen punkter og leser det som blie skrevet som fanden…osv., dere er som de verste kristne menighetene, som ikke ser skogen for bare trær! Så flytt da! Om det er så ille her, så flytt! Det er ikke verre? Du må ha det fælt? Blandt alle oss dumme nordmenn?

  Det første jeg hadde gjort, om jeg skulle flyttet til et annet land, var å lære språket.
  Det andre jeg hadde gjort, var å lære meg skikk og bruk, og prøve å praktisere dette, såfremt det ikke strider mot mine prinsipper. Foreksempel, jeg hadde aldri gått på en steining!
  Det tredje jeg hadde gjort, var å kle meg så likt som de som mulig. Jeg hadde ikke startet en forening for nisselue eller ola bukse i et land der dette ikke ble sett på som bra. Jeg hadde sikkert prøvd å påvirke, men jeg hadde tatt til meg kulturen.
  Det fjerde jeg kom til å gjøre, var å sette meg inn i historien! Det er viktig for å kunne se helheten!
  Jeg skjønner at det å lage en gettho av mange nordmenn ville vært det mest nærliggende, men jeg tror ikke jeg ville vært i gettho, da vil man jo aldri bli integrert…?

  Dette kan mange innvendrere lære av…
  Jeg tror, og det er bare tro, at veldig mange IKKE gjør dette!

  • Du skrev: “At noen går i tog for kvinners rettigheter er da vel for pokker ikke det samme som å tråkke på rettighetene til de som bruker hijab!”
   Poenget mitt er at det som opptar en muslimke kvinner (for eks retten til å bruke hijab) anses ikke i Norge som en del av frigjøringskampen. Sara Azme Rasmussens hijabbrenning stunt er et eksempel på dette. Mange sikkert skjuler seg bak Rasmussens rett til å ytre seg, men når man tillater aggressiv og hatful ytring på kvinnedagen som retter seg mot islam, vil de fleste muslimske kvinner ikke føle seg inkludert i fellesskapet eller at nordmenn bryr seg om det som angår dem [muslimske kvinner].

   RB du sier at du vil ha gjort det du kunne for å integrere deg inn i det samfunnet du flytter til og “tatt til [deg] kulturen”. Sps: Er kultur statisk? Ifølge historie og studier kultur er stadig i forandring. Se på Norge for 200 år tilbake eler fra 1986 til 2009 (antall år jeg har bodd i Norge). Jeg har sett en stor forandring i norskkultur, og folks måte å være på. De har ikke blitt “muslimifisert” – faktisk de er mer preget av amerikansk kultur, levemåte, musikk… Det behøver ikke være ille men det som slår meg mest av alt er at da jeg kom hit i 1986 nordmenn var veldig sportig og friske – det var veldig få som jeg så på gata som var overvektig. På over 20 år har nordmenn i Oslo blitt feitere, dårligere helse og mer passiv. Og dette er trist.

   Ghetto??? Vet du hvordan en del områder endte opp som ghettoer? Grønland, Tøyen, Holmlia, Drammen som mange beregner som ghettoer bl slik på grunn av lave boligpriser og husleie. Boligene var dårlige ihvertfall i Oslo sentrum, og pakistanere flyttet rett inn – husk at hundrevis fikk avslag på å enten leie/kjøpe bolig på vestkanten eller andre “hvite” områder.

 2. Trådstarter fremlegger sitt syn som om hun vet hva majoriteten mener og hvordan den agerer. Muligens hun sitter på undersøkelser som kan underbygge påstandene.

  Jeg tør like vel påstå at det ikke medfører riktighet at etniske nordmenn er flinke til å gå i tog for kvinners rettigheter. Det eneste toget de fleste etniske nordmenn har gått i er barnetoget på nasjonaldagen. Resten av togene er nok i så måte forbeholdt mindre grupper av idealister eller bråkmakere avhengig av hva slags tog man snakker om.

  Nå kan jeg ikke annet enn å synse men faktisk tror jeg at de fleste etniske nordmenn ikke bryr seg nevneverdig om man tuller inn hodet i et tøystykke eller ikke. Vel vi har nok meninger om det men det har vi om bensinpriser og politikere også.

  Det er forståelig at mennesker kjemper for sin rett til å leve etter sin overbevisning med de begrensninger lovverket eventuelt måtte ha. Men det kan virke som om mange ikke klarer å leve med egne valg uten at de også får ros og støtte fra alle andre.

  Virkeligheten ligger nok litt nærmere punktet hvor “alle” andere er mer opptatt av seg selv og sine overbevisninger. Det er vel først når man ser at man har felles nytte av å gå sammen at man velger å samarbeide.

  Trådsatarter går velger å fremme sitt syn ved å gå til angrep og langt på vei latterligjøre sine meningsmotstandere og skape fronter fremfor å velge dialog og samhandling. Det er synd for med dialog kan man i langt større grad oppnå gehør for sin sak.

  Men hopper man opp og ned som en lemmen oppnår man sjeldent annet enn at mennesker trekker seg tilbake og på den måten marginaliserer budbringeren og budskapet.

  Vi kan vel heller ikke se bort fra at vi tidvis trives i, som trådstarter uttrykker, vår lille andedam. Så langt kan jeg ikke si at disse sidene har fått meg til å ønske å stige opp av vannet. Det virker rett og slett som om det er alt for gjørmete utenfor dammen min.

 3. At dere velger å tro at de fleste normenn ikke er slik er jo opp til dere men når muslimske kvinner som faktisk er ute i arbeidsliv eller rett og slett bare går rundt i feks, oslo sier at de fleste normenn glaner stygt på dem, bryr seg med hva de gjør, hvordan de går kledd osv så bør det om ikke annet tas til etterretning.

  Og det dummeste jeg hører er når noen sier at om man ikke liker seg så er det bare å flytte. Hvorfor det? Når mannen i gata klager og syter over ting h*n ikke er fornøyd med så er det ingen som ber h*n flytte, så hvorfor be norske muslimer om at de bare kan flytte om de ikke er fornøyde, har ikke de samme rettigheter som andre? Kan ikke de få lov å ytre sine meninger?

  Dobbeltmoralen i Norge er på topp, det er i hvertfall helt sikkert.

 4. Jeg er enig og den utallelsen er satt veeeeeldig på spissen og jeg mener ikke det, men for å være ærlig. Det virker IKKE som dere trives veldig godt her.

  Hvorfor ikke ta hensyn til at alle “glaner” og kommenterer da?
  JEG ville gjort det….

 5. Vi må ha en dialog… vi må ha en debatt… vi må ha meningsutveksling……….. Er det ikke det vi gjør Lars? Forskjellen med vår blogg er at vi forsøker å vise en mer nyansert bildet av norske muslimer – oss selv – og ja resten av de 1,3 billioner muslimer i verden.

  Beklager hvis vi ikke gir en tabloidaktig Human Rights Service lignende webside med oppdateringer over alle grusomhetene begått av muslimer. I tilleg beklager hvis vi ikke støtter forutinntatte holdninger om muslimer, men isteden forsøker å sette ting i perspektiv.

  Noen av innleggene mine er satt på spissen nettop for å få folk til å tenke over sine egne holdninger. Jeg legger merke til at flest parten reagerer når jeg generaliserer om nordmenn. Da har de fleste en holding av “ikke kom her og fortelle oss” – mens en god del etniske nordmenn tror at de vet alt om hvordan muslimer er og at vi på denne webside pynter på virkeligheten….

  • Vel det er jo mulig at jeg gir dere for lite rom og gyver på slik jeg gjør i andre debatter. Men dette gjør jeg jo fordi jeg tar dere som skribenter på alvor og ikke ser på dere som mennesker som ikke evner å ta en debatt eller frembringe en mening av en viss kvalitet.

   Nå handler jo mye av dette om tro og det er ikke lett å føre diskusjoner med troende av noen religion da det ofte koker ned til at sannheten er urokkelig når det kommer til skriftens tolkning. Det hjelper fint lite at man påpeker at de troende selv har ulike retninger og tolkninger.

   Det er ikke urimelig at man reagerer når man blir satt inn i en ramme av generalisering. Dette er noe jeg forsøker selv å unngå og nettopp påpeke at man ikke kan putte alle i en bås og si at slik er de. Men det er jo forsåvidt ikke lett når dere selv velger å gå ut med muslimer som om de var en homogen gruppe og ikke som nok ligger litt nærmere sannheten et villniss av grener og tolkninger ispedd ulik kulturelle innslag. Så her er det nok litt dobbeltmoral inne i bildet også men det er forståelig.

   Det er vel også slik at man i debatter og i blogger stort sett forholder seg til et fåtall av mennesker og de syn som kommer frem er ofte kun tanker fra enkeltindivider og deres opplevelser og ikke noe man kan ta til inntekt for grupper av mennesker.

   Så min skuffelse skyldes muligens nettopp at dere ikke klarer å gjøre sidene deres mer interessante enn for eksempel Humen Rights Service som etter min mening er ganske uinteressante sider om man skal søke kunnskap og dialog.

   For det er synd om man skal miste muligheten til dialog i iveren etter å ta eller omvende de man i utganskpunktet ikke vil klare å gjøre noe med like vel. Man bør i så måte ta et valg når det kommer til hvilke grupper i samfunnet man ønsker å nå. Legger man seg på linjen at de andre ikke forstår er forutinntatte eller snevre når de ikke er enige med det dere legger frem støter dere nok bort ganske mange som i utgangspunktet er åpne og ser med velvillighet på det dere søker å bringe til torgs.

   Personlig vet jeg ikke hvordan muslimer er, jeg vet heller ikke hvordan kristne er for den saks skyld. I det store og hele bryr jeg meg ikke om menneskers religion men jeg bryr meg om deres tanker og handlinger.

   Det heter for øvrig ikke billioner på norsk det heter milliarder. Ser at du har bragt den engelske betydingen av ordet billioner inn i debatten en del ganer og vil bare påpeke at det blir feil og ment som hjelp og ikke kritik :-)

 6. Jeg kan jo si at jeg kjenner mange muslimer som elsker å være her i norge, selv har jeg tenkt til å flytte til egypt til høsten både for å komme meg litt vekk og for å lære meg arabisk.

  Jeg er selv en etnisk norsk muslim og kan si at jeg nå virkelig har fått nok for en stund. Jeg har alltid hatt den holdningen om at alle kan spørre meg om hva de måtte lure på om islam og muslimer, så lenge det er gjort med en oppriktighet om å ville vite mer, men jeg må si at desverre så har det de siste årene blitt fler og fler som heller vil diskutere hvor feil jeg har eller hvor feil islam er. Jeg respekterer at man ikke er enig i det jeg tror, tenker og mener, men jeg har respekt for at andre tror, tenker og mener det de gjør, så derfor mener jeg også at jeg fortjener den respekten tilbake. Nå sier jeg ikke at alle normenn er slik for all del, men det blir fler og fler. Så derfor reiser jeg vekk for en periode så kan jeg forhåpentligvis lade opp til ny giv når jeg kommer tilbake;-)

 7. Jeg er enig i at man må respektere at andre har meninger som ikke faller sammen med sine egne. Jeg vil også forsvare i det lengste det at mennesker skal få tro og leve annerledes enn det jeg selv gjør. Dog begrenser jeg dette til at mennsker tror og taler for seg selv og ikke benytter sin tro til å pålegge andre å leve som de mener er rett.

  Det er vel her jeg ser styggdommen i en del religioner, dette intense ønsket om ikke bare å leve rettroende selv men også å bestemme hvordan andre lever. Det er for meg helt akseptabelt at man velger å ikke leve som homofil men det øyeblikk man begynner å si at de som velger å leve som homfile ikke kan/skal eller bør gjøre dette fordi en religion sier så, da bryter man en grense som gjør at jeg ikke kan respektere dette menneskets meninger.

  Det er leit at mange religiøse føler at de blir mistrodd på grunn av sin tro. På den annen side har man ikke rett til å påtvinge interesse eller respekt for sin tro. Egentlig tror jeg veldig mange i Norge er lei av hele religionsspørsmålet. For flertallet av befolkningen i Norge er religion et ikkespørsmål, det bør respekteres like mye som man forventer at religion skal respekteres.

  Vi bør kan hende alle gå litt i oss selv og tenke over hva har vi felles og hvordan kan vi komme sammen om det vi har felles for å bygget et samfunn hvor vi alle kan leve sammen med våre ulikheter.

  Eller som min datter sa til meg under en diskujon under middagen i dag når hun hørte om religiøse politiske partier som mente man burde forby homofili og negative ytringer om religion. Hun lurte da på hvor man så skulle sette grensene for hvis man godtar at man kan by mennesklig seksualitet og frihet til å kritisere og harselere, er det ikke da like legitimt å si at man bør forby religioner og mennesker med en annen etnisitet, kultur og livsstil enn oss selv? Vi ser vel selv hvor det kan ende.

Skriv et svar